Kunst i livet

Om Wiinstedt Kunstgalleri

En gammel drøm, der er blevet virkelighed

I december 2023 åbnede Wiinstedt Kunstgalleri lidt nede ad gaden fra tæppehandlen Wiinstedt Tæppegalleri, og føjer et nyt element til forretningen.

Her udstilles tæpper og tekstiler i en kunstnerisk kontekst, og det er planen at galleriet skal rumme skiftende kunstudstillinger med relation til tekstiler, sammen med en fast udstilling. Det er en gammel drøm, der er blevet virkelighed for Boris Wiinstedt Zeichner.

Landsbyfaneflag fra Guizhou i det sydlige Kina.

Kunst fortæller en historie

Boris Wiinstedt Zeichner har selv rejst i det meste af verden og taget kunstgenstande med sig hjem fra verdens hjørner.

– Kunst fortæller jo en historie. Og kunst væver vores historier sammen. Når vi kigger på for eksempel et tæppe fra Iran, så er håndarbejdet i det faktisk grundlaget for rigtig meget af det arbejde med kunsthåndværk, vi kender herhjemmefra, siger han.

– Og netop nu har vi brug for at blive mindet om, hvor meget vi har til fælles på tværs af landegrænser.

Derfor har Boris Wiinstedt Zeichner besluttet at åbne dette helt unikke galleri, hvor han vil udstille alle de smukke kunstgenstande fra sine rejser.

Og ikke mindst fortælle gæsterne om deres historier, og hvordan de hænger sammen med den danske kunsthistorie.

– Der er så mange eventyr og så meget viden i hver eneste lille genstand. Derfor har jeg besluttet, at de historier nu skal fortælles. Så jeg åbner det eneste galleri af sin art i København i anledningen af, at min familievirksomhed fylder 80 år.

– Jeg synes, det er en perfekt måde at trække tråde fra fortiden og til nutiden og tippe med hatten til min ekstremt vidende morfar, Erling Wiinstedt, der grundlagde virksomheden Wiinstedt Tæppegalleri, forklarer Boris Wiinstedt Zeichner.

Boris Wiinstedt Zeichner

Indehaver af Galleri Wiinstedt og Wiinstedt Tæppegalleri

Tæpper fra fødslen

Boris Wiinstedt Zeichner er 3 generation og indehaver af Wiinstedt Tæppegalleri. Han er cand. mag i religionssociologi, formand for Selskabet for Orientalske Tæpper og for Brancheforeningen for Orientalske Tæpper.

Det første år af sit liv boede Boris i baglokalet i sin morfar Erling Wiinstedts butik i København, fordi hans forældre var i bolignød. Duften af tæpper har fulgt ham siden. Som barn og ung kom han dagligt i butikken. Her iagttog han det daglige arbejde med vurdering og reparation og lærte af sin mors og morfars store viden om materialer, farver og håndværk.

Studier og feltarbejde
Under Boris universitetsstudier i religionssociologi var han på flere antropologiske og religionssociologiske rejser med feltarbejde. Studierne og rejserne har tilføjet endnu et lag af forståelse for, hvilken kulturel kontekst tæpperne kommer fra.

Siden har Boris skiftet turene med feltarbejdet ud med rejser, hvor formået er at købe tæpper til forretningen. Han har fundet og købt tæpper i blandt andet Tyrkiet, Marokko, Iran og Usbekistan, Kina og Indien.

Tredje generation
Boris overtog forretningen efter sin morfar, Erling Wiinstedt, i 2009. De arbejdede side om side i tæppeforretningen til Erling Wiinstedts døde 100 år gammel i 2013. Boris mor arbejder stadig i forretningen med reparation af tæpper. Selv er Boris altid at træffe i åbningstiden, medmindre han er hjemme hos en kunde for at vise tæpper frem eller på rejse for at købe tæpper.

Familien

Tæppehandel 1. generation

Erling Wiinstedt

Grundlæggeren af tæppeforretningen Wiinstedt er Erling Wiinstedt. Han blev født i 1913 og døde 100 år senere. Men han er stadig en legende blandt seriøse tæppekøbere og tæppehandlere, hvor han var kendt som ”Manden der ved alt om tæpper”.

I tæppelære som 18-årig
Erling Wiinstedts vej ind i tæppernes verden begyndte, da han var 18 år og kom i lære hos tæppeforretningen ”Brodde og Wilhelmsen”. Siden var han med til at bygge auktionshuset Herholdt Jensen op, og i 1943 etablerede han sin første tæppehandel i København.

Han havde forretning i henholdsvis Dronningens Tværgade, Ny Østergade og Holbergsgade. I de sidste 32 år af sit liv solgte, vurderede og reparerede han tæpper fra forretningens nuværende adresse på Strandboulevarden i København.

60 år med vurdering og manuelt reparationsarbejde af ægte tæpper gav Erling Wiinstedt en sjælden viden om kvalitet og teknik i alle typer tæpper. Han var derfor et naturligt æresmedlem af Selskabet for Orientalsk Tæppekunst.

Tæppe konservator

Martine Simonsen

Martine Simonsen er gift med Boris Wiinstedt og er uddannet indenfor tekstil og design og er en fremragende tæppe konservator.

Tæppe konservator
2. generation.

Jane Wiinstedt

Havde i mange år værkstedet Samarkand som restaurerede ægte tæpper og har siden hjulpet til i Tæppegalleriet.

Hjælper
4. generation

Oskar Zeichner

Går til hånde i Tæppegalleriet og har flair for den ædle kunst. Blev fra tidlig barndom undervist i tæpper og oplært i tæppehandel

Tæppehandel 2. generation

Thomas Wiinstedt

Forretningen Abadeh, Ægte tæpper og kelim galleri i Hellerup.

Forretningen lå centralt i Hellerup, mellem de to pavilloner og Hellerup Park Hotel på Strandvejen 201.

Forretningen tilbød både knyttede ægte tæpper og fladvævede ægte kelim tæpper, samt at man kunne få sine tæpper vasket og repareret. Thomas tog ofte ud og rådgav sine kunder i deres egne omgivelser.

Kvaliteten var altid vigtig i hans valg af ægte orientalske tæpper. Forretningen var kendt for det store udvalg af gamle Kelim fra Iran og Kaukasus, som formodentlig var et af de største i Skandinavien. De gamle Kelim fra Iran og Kaukasus var Thomas speciale.

Thomas Wiinstedt blev fra tidlig barndom undervist i tæpper og oplært i tæppehandel af sin far Erling Wiinstedt. Han lærte alt om vurdering, reparation og ikke mindst tæppernes kulturelle baggrund. Thomas nåede at handle med tæpper siden 1978 i både Danmark og udlandet, indtil hans alt for tidlige død i 2015.